СТАЛО СТАЛО

Organic Milk: покупець повірив у нас, що допомогло органічній продукції закріпитися на ринку

Organic Milk – перше українське аграрне підприємство, яке поставило собі за мету об’єднати органічне землеробство та тваринництво

Власник, СЕО
Олена Стретович

Олена Стретович

директор

Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk
Organic Milk

Мiсто: Баранівка, Житомирська обл.
Сайт
Сторінка в Facebook

Свою першу органічну молочну продукцію компанія Organic Milk випустила у травні 2014 року. Виробничі потужності підприємства розташувалися на території колишнього хлібного заводу міста Баранівки Житомирської області. У його реконструкцію інвестували 30 млн грн, ще 3 млн грн витратили на придбання додаткового обладнання.

Однак історія підприємства розпочалася задовго до запуску молокозаводу.

Перші зусилля

Річ у тім, що для отримання справді органічної молочної продукції потрібно дотримуватися «органічних» стандартів тваринництва та землеробства на кожному етапі виробництва сировини.

Як пригадує Олена Стретович, директор компанії Organic Milk, перші зусилля команди були спрямовані на підготовку земельних ділянок. Згідно з нормами органічного виробництва, земля, на якій буде вирощуватись органічне зерно повинна «відпочити» три роки, застосовуючи при цьому технології органічного землекористування, сівозміни. Лише після цього можна отримати відповідний сертифікат. Крім того, довкола органічних угідь власникам необхідно було створити буферну зону, щоб забезпечити захист від потрапляння на якій би не використовувались синтетичні синтетичних добрива та ГМО-насіння, які можуть використовувати «не органічні» сусіди, на якій би також не використовували синтетичні добрива та ГМО-насіння.

Наступний крок – вирощення корів. У будівництво трьох ферм інвестували близько 100 млн грн. Поголів’я Organic Milk нині становить 3 тис. корів.

Завод компанії Organic Milk разом із фермерськими комплексами та полями становить приватне підприємство «Галекс-Агро», на якому вперше в Україні реалізовується повноцінна модель екосистеми, що поєднує органічне землеробство та органічне тваринництво.

Головною особливістю отримання органічного молока є заборона на використання синтетичних добрив, пестицидів, гербіцидів та інших штучних речовин при підготовці кормів для тварин, а також кормів, які містять ГМО. Під час вирощування корів забороняється використовувати гормони для пришвидшення росту та збільшення лактації тварин. При виготовленні молочної продукції використовують лише кисломолочні бактерії. Продукція компанії не містить консервантів, стабілізаторів, синтетичних ароматизаторів, барвників та поліпшувачів смаку.

Натепер підприємство переробляє 15 тис. тонн молока щодоби. У планах – нарощування переробки, виробничі потужності дозволяють збільшити її вдвічі. В Organic Milk вірять, що органічні продукти з кожним роком ставатимуть дедалі популярнішими.

Покупець повірив у нас

Виготовити якісний продукт – лише половина справи, необхідно його донести до споживача, адже органічна продукція досі новинка для багатьох українців, на відміну від європейців. «Ми намагаємося роз’яснити споживачам основну відмінність органічної продукції від звичайних аналогів. Проводимо локальні дегустації та рекламні кампанії у місцях продажу. Результати перевершили наші сподівання. Покупець повірив у нас, що допомогло продукції закріпитися на ринку», – вважають в Organic Milk.

Молочна продукція компанії продається у таких роздрібних мережах, як «Ашан», «Караван», «Фуршет», «Эко-маркет», Good Wine, «Сільпо» та «Фора». Географія продажів Organic Milk обмежується декількома містами через короткий термін зберігання органічної продукції. Основі продажі припадають на столицю. У планах компанії – підкорення ринків Одеси та Львова.

Нині у компанії працюють над збільшенням асортименту продукції. Якщо в 2014 році Organic Milk випускав лише органічне молоко, ряжанку, кефір та сметану, то тепер на заводі виробляють 17 видів продукції (додалися йогурти та сири).

Крім молочної продукції, підприємство «Галекс-Агро» виробляє також органічний мед. Пасіки з бджолами, які збирають пилок на органічних полях, розташовані просто на фермі. Придбати натуральний мед можна у фірмовому магазині в Новоград-Волинськом.

«Галекс-Агро» також експортує органічне зерно (пшеницю, ячмінь, просо, жито). Торік до Швейцарії завезли 5 тис. тонн зернових, які використовувалися для випікання органічного хліба. «Європейцям смакує хліб з нашого зерна, – усміхається Олена Стретович. – Цьогоріч європейці викупили зерно ще до збирання врожаю. Угоди уклали на декілька років уперед».

Органічною «молочкою» також зацікавилися ОАЕ та Німеччина, проте для Organic Milk ключовим залишається внутрішній ринок.

Що в перспективі 

У найближчих планах компанії – відкрити цех із переробки свинини та яловичини. Компанія планує виробляти як готові м’ясні продукти (сосиски та ковбаси), так і постачати охолоджене м'ясо до торговельних мереж. Початкові інвестиції у м’ясний напрямок складуть не менше 10 млн грн. Компанія хотіла б також виготовляти органічне борошно та випікати з нього кондитерську продукцію.

Компанія є відповідальним роботодавцем. На «Галекс-Агро» працюють 75 людей. Для сільської місцевості створення нових робочих місць має неабияке значення.

Агрокомплекс «Галекс-Агро» зацікавлений у плідній співпраці з місцевою громадою. Компанія сприяє поліпшенню економічного розвитку регіону, працевлаштовує молодь, влаштовує свята для дітей міста Баранівки.

«Галекс-Агро» з надією дивиться в майбутнє та в перспективі бачить себе провідним агрохолдингом, що спеціалізується на органіці.

Фото: Тетяна Довгань

Економіка

Інвестиції у реконструкцію заводу – 33 млн грн, інвестиції у підготовку земель та будівництво ферм – 100 млн грн. Поголів’я корів – 3 тис. Щоденний надій молока складає 25 тонн. Завод переробляє 15 тис. тонн молока щодоби, хоча його максимальна потужність – 30 тис. тонн.

Екологія

Реалізується модель екосистеми, що поєднує органічне землеробство та тваринництво. Під час вирощування зернових не використовуються хімічні добрива. Корів годують лише органічними натуральними кормами та не дають їм гормонів росту та лактації. Кінцевий продукт не містить консервантів, стабілізаторів, синтетичних барвників та поліпшувачів смаку.

Соціум

Компанія Organic Milk є найбільшим роботодавцем у місті Баранівка Житомирської області. На підприємстві працюють 75 людей, які мають повний соціальний пакет. Компанія бере активну участь у соціальному житті міста, зокрема влаштовує свята для дітей.