СТАЛО СТАЛО

Либідь-К: "Хочу нагодувати всю Україну" – Тетяна Яблонська, співвласниця агропідприємства

Либідь-К, яка спеціалізується на виробництві органічних яєць, овочів та фруктів, – підприємство замкненого циклу, що виготовляє якісний продукт без шкоди для довкілля

Власник, СЕО
Тетяна Яблонська

Тетяна Яблонська

співвласниця агропідприємства «Либідь-К»

Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К
Либідь-К

Місто: Сахнівці, Хмельницька обл.

Сайт

Сторiнка в Facebook

Ще десять років тому Тетяна Яблонська, співвласниця агропідприємства "Либідь-К", не мала жодного стосунку до сільського господарства. Педагог за освітою, вона разом із чоловіком понад 15 років прожила у Києві. Тетяна займалася розвитком власної школи вивчення іноземних мов, а чоловік Сергій працював у великій телекомунікаційній компанії.

Криза як двигун ідей

Криза 2008 року стала поштовхом для подружжя відкрити власний бізнес. Підприємниця розповідає, що ще на початку 2000-х цікавилася органічними товарами. Знайти якісні та органічні харчі за доступними цінами у столиці було непросто. Якщо "органіка" і з’являлася на полицях торговельних мереж, то це був лише імпорт.

У 2009 році Тетяна з чоловіком вирішили відновити стару занедбану садибу у Вінницькій області, де виробляти органічні курячі яйця. По консультацію подружжя звернулося до Асоціації органічних виробників "БіоЛан Україна". Її співробітники пояснили Тетяні вимоги щодо виробництва органічної продукції та допомогли контактами українського представництва європейської сертифікаційної компанії "Органік Стандарт", яка уповноважена перевіряти та сертифікувати вітчизняні фермерські господарства.

"На місці органічної ферми була лише стара хата і город, який 20 років не оброблявся і заріс бур’янами та кущами", – згадує Яблонська.

Вона розповідає, що насамперед фермери-початківці сертифікували земельну ділянку. "Якщо раніше земля оброблялася традиційними методами, то перехідний період складає три роки. Якщо не оброблялася, то менше. У нас перехід тривав півтора року", – говорить співвласниця "Либідь-К".

Як BMW став початком бізнесу

Перші кури з’явилися в господарстві в 2010 році. В ідеалі птиця повинна походити із органічних господарств, але в Україні таких не було, тому курчат купували на звичайній птахофабриці. "Якщо курча живе на органічній землі і харчується органічними кормами, то яйця від такої курки будуть вважатися органічними через визначений час, дата вказується у сертифікаті", – говорить Тетяна. Сертифікат на виробництво органічних яєць "Либідь-К" отримала в 2011 році.

Стартовий капітал на розвиток ферми склали власні накопичення родини. "Довелося продати автомобіль. Мій BMW X5 і став початком нашого бізнесу, – з легким сумом згадує Тетяна. – На новий поки що не заробила".

Попервах на органічній фермі було 500 курей, зараз їх тисяча. За день кури несуть близько 500 яєць.

Водночас фермери почали вирощувати органічні овочі – томати чері, огірки, салат, болгарський перець та зелень. На території господарства побудували дві великі теплиці. Все насіння, яке використовується на фермі, українське, культивують його господарі.

Просувати свою продукцію агрокомпанія почала у 2010 році. Першим партнером фермерів стала мережа супермаркетів Good Wine. "Від самого початку ми планували реалізовувати свою продукцію через супермаркети. Ми надіслали Good Wine комерційну пропозицію. Представники мережі приїхали на ферму, щоб на власні очі побачити виробництво. Вони повірили у перспективність нашого бізнесу. З цього і почалася наша співпраця", – розповідає Тетяна. У Good Wine почали продавати як органічні овочі, так і яйця.

Золота середина між органічним і фабричним

Уже за кілька років подружжя вирішило розширити бізнес і зайнятися вирощуванням так званих курей free range, тобто курей вільного випасу. "Пілотний проект органічної ферми себе переріс. Площа господарства не дозволяла збільшити поголів’я птиці", – каже Тетяна.

Нова ферма займає понад 10 га. Ділянка також отримала статус органічної. На ній вирощують овочі, яблука та горіхи.

На питання, чому на новій фермі у Хмельницькій області поки що не вирощують органічних курей, Тетяна лаконічно відповідає – висока собівартість органічного яйця. Відпускна ціна десятка яєць з органічної ферми складає 30 грн. Зрозуміло, що вартість у мережах вища і залежить від логістики і націнки магазинів. "Яйця від курей вільного випасу – це золота середина між органічним і фабричним яйцем", – зауважує Тетяна. Кури також утримуються "на волі", але на меншій площі, мають доступ до випасу цілий рік, площа приміщення відповідає органічним стандартам.

На сьогодні "Либідь-К" – сільськогосподарське підприємство замкненого циклу виробництва: від вирощування сировини (компанія обробляє понад 85 га органічної землі) до продажу готової продукції під власним брендом в упаковці з переробленої паперової тари.

"Ми уже не вмовляємо мережі почати з нами співпрацювати"

У 2013 році компанія подала заявку на реєстрацію власної торгової марки "Світ Біо", 2014-го цю ТМ зареєстрували.

ТМ "Світ Біо" добре знана серед прихильників здорового харчування та органічних продуктів. "Ми уже не вмовляємо мережі почати з нами працювати, а навпаки", – стверджує Яблонська. Компанія "Либідь-К" співпрацює із такими торговельними мережами, як "Ашан", "Сільпо", "Мегамаркет", Varus, Good Wine, Nature Boutique, Glossary. Незабаром відкриється великий органічний магазин у форматі Show Room, де також буде представлена продукція ТМ "Світ Біо". Компанія також напряму постачає продукцію невеликими партіями у магазини Вінниці, Одеси, Хмельницького, Львова та Житомира.

На підприємстві працюють близько 30 людей, у сезон додатково залучають 5-10 робітників. "Головний соціальний аспект нашого бізнесу – розвиток сільських територій, працевлаштування селян, яким виплачується конкурентна заробітна плата", – говорить Тетяна.

Eфективні рішення та замкнена екосистема

Засновник органічного господарства ТМ "Світ Біо" констатує, що попит на органічну продукцію зростає щороку, особливо останні декілька років. Компанія, як член Асоціації органічних виробників «БіоЛан Україна», популяризує здоровий спосіб життя і споживання органічних харчів.

Підприємство використовує світові технології, які позитивно впливають на довкілля та соціум. Компанія відмовилася від природного газу, використовує тверде паливо та енергоефективні рішення у використанні ресурсів.

"Либідь-К" фактично створює замкнену екосистему: відходи птахівництва розкладаються із подальшим внесенням у ґрунт для підвищення родючості та збереження біорізноманіття довкілля.

Прибуток компанія почала отримувати лише за результатами 2014 року, тобто через шість років після початку роботи. Чистий торішній прибуток склав близько 1 млн грн. Усі кошти були реінвестовані у подальший розвиток компанії.

А плани у агропідприємства "Либідь-К" амбіційні. Активно розвивається молочний напрямок – вирощування органічних кіз. Вже є 30 особин. Сире козине молоко отримало статус органічного, але щоб потрапити на полиці магазинів, треба сертифікувати переробку, придбати спеціальне обладнання.

"Ми зацікавлені вирощувати також м’ясних курей і виготовляти органічні сири із козиного молока. Це дуже великі інвестиції, які ми не здатні залучити самостійно. Тож зараз активно шукаємо інвестора для подальшого розвитку господарства", – з надією на майбутнє каже Тетяна Яблонська. 

Фото: Віталій Головін

Економіка

«Либідь-К» володіє двома органічними фермами. У Вінницькій області вирощують органічних курей, овочі та зелень. Кури несуть близько 500 яєць щодня. У Хмельницькій області вирощують курей вільного випасу, а також овочі, яблука, горіхи. На початковому етапі проект з вирощування кіз. Прибуток компанія почала отримувати лише торік, тобто через шість років після початку роботи. Чистий прибуток за результатами 2014 року – близько 1 млн грн. Усі кошти були реінвестовані у подальший розвиток компанії.

Екологія

Підприємство використовує світові технології, які позитивно впливають на довкілля та соціум. Компанія відмовилася від природного газу, використовує тверде паливо та енергоефективні рішення у використанні ресурсів. Господарство «Либідь-К» створює замкнену екосистему: відходи птахівництва розкладаються і вносяться у ґрунт для підвищення родючості та збереження біорізноманіття довкілля.

Соціум

На підприємстві працюють майже 30 людей, у сезон залучають іще 5-10 робітників. Компанія підтримує місцеві громади, сприяє розвитку сільських територій. Як учасник асоціації виробників органічної продукції «Біолан Україна» компанія пропагує здоровий спосіб життя та вживання натуральних харчів.