СТАЛО СТАЛО

"Бабині кози": не лише козині сири європейської якості, але й унікальне козине мило

"Бабині кози" — ферма сімейного типу, яка вирощує племінних молочних кіз і створює конкурентні європейські козині сири та унікальне козине мило

Власник, СЕО
Олександр Бабін

Олександр Бабін

керівник та співзасновник ферми "Бабіни кози"

бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози
бабині кози

Місто: с. Галайки, Київська обл.

Сайт

Сторінка у Facebook

Правнучки Кічi та Яни

Все почалося тоді, коли Олександр Бабін вирішив завести двох перших домашніх українських кіз Кічу і Яну, а незабаром купив у Латвії 150 кіз зааненської породи (одна коза коштувала близько 250 євро). Згодом завдяки племінній селекції було виведено елітне поголів'я кіз зааненської породи.

Натепер Олександр і його дружина Ганна вирощують 180 голів білосніжних молочних кіз, серед яких є і правнучки перших тварин, яких також звуть Кіча та Яна. Щорічно приріст поголів’я кіз на фермі складає близько 100%.

Спочатку Олександр самостійно розвивав ферму і виробляв молоко без подальшої його переробки. Але виникли проблеми зі збутом продукції , i він вирішив переробляти молоко і обладнати сироварню.

Майже п’ять років Олександр займався виробництвом найпростішого сиру з козиного молока — бринзи. Але в умовах кризи з кожним роком продажі такого продукту зменшувалися. 

Тоді Ганна, яка закінчила у Полтаві аграрну академію за спеціальністю "технологія виробництва та переробки продукції тваринництва", порадила пастеризувати молоко і за рахунок цього розширити лінійку сирів. Згодом Олександр почав експериментувати та виробляти м’які, напівтверді і тверді сири з козиного молока.

Щорічно ферма виробляє майже 80 тонн козиного молока, з якого виготовляється майже 8 тонн сирів різних видів (м'яких, напівтвердих з пліснявою, а також твердих). Усі сири з витонченим пікантним смаком і можуть скласти конкуренцію європейським козиним сирам.

Цілющі властивості мила з козиного масла

Незабаром Ганна вигадала унікальний продукт — мило з козиного масла. Аналогів йому немає в усьому світі, оскільки в Європі козине масло — продукт не з дешевих. Ганна готує на його основі мила з різноманітними ефірними маслами: апельсиновим, розмариновим, лимонним, з бергамотом, добавками кави тощо.

Наразі мило поширюється переважно поміж родичами та знайомими Ганни та Олександра, але вони вже оцінили його цілющі властивості. Так, мило з козиного масла добре загоює невеликі шкірні ранки і роздратування, лікує від вугрів і навіть відновлює пошкоджені волосяні цибулини.

Без відходів

На фермі в принципі немає відходів, які не можна було б повторно використати у виробництві. Приміром, залишки сироватки йдуть на корм козам, які після такого харчування дають більше молока. А відходи їхньої життєдіяльності разом із соломою використовуються як перегній на полях, на яких фермери вирощують зерно та трави — основу раціону тварин. Солома використовується і як корм та підстилка для тварин.

Фермери навчилися економити і на опаленні в зимовий період. Кози не бояться холоду, але не люблять протягів. Тому Ганна і Олександр на зиму дуже щільно утеплюють приміщення, де утримуються тварини, і впродовж усієї зими не опалюють його.

Ціни утричі нижчі за європейські аналоги

Разом із ручним виробництвом олії, мила та сиру, доглядом за козами на фермі налагоджено й автоматизовано процеси доїння та заготівлі кормів. Фермери зібрали із вживаних комплектуючих деталей доїльну установку, яка не поступається промисловим зразкам i дозволяє одночасно доїти 12 кіз.

У процесі доїння дотримується висока гігієна, тому молоко за якісними показниками відповідає найвищому класу "Екстра".

Коли кози заходять на платформу доїльної установки, оператор машинного доїння перші цівки молока здоює вручну, щоб прибрати бактеріальну пробку, обмиває теплою водою вим'я і надягає на нього доїльний апарат, який здоює молоко в трубопровід. По ньому молоко йде в спеціальну ємність (танк-охолоджувач),  де може зберігатися 2-3 дні. та далі надходить у сироварню для подальшої переробки. 

Щорічно ферма "Бабині кози" виробляє майже 8 тонн сирів, які можуть скласти конкуренцію європейським козиним сирам. Фото: Тетяна Довгань.

Теплову обробку молока здійснюють за допомогою пастеризатора українського виробництва ємністю 600 л. Для пастеризації молока і підігріву води на фермі використовуються біопаливо та сонячна енергія — тут встановлено сонячні колектори та твердопаливний котел на дровах.

Для визрівання сирів була власноруч побудована та обладнана стелажами холодильна камера.
Витрати на обладнання для сироварні обійшлися фермерам у 160 тис. грн, а загалом інвестиції у ферму на першому етапі її створення склали майже 2 млн грн. Торік оборот у ферми сягнув 1 млн грн, з яких 300 тис. грн — витрати на виробництво.

Завдяки 100%-вому власному виробництву ціни на продукцію "Бабиних кіз" удвічі нижчі за європейські аналоги. Вся продукція пройшла експертизу, яка підтвердила якість товарів.

На фермі трудяться чотири працівники. Ганна та Олександр відповідають за всі процеси у господарстві, а ще двоє — залучені працівники з числа місцевих жителів. Також на ферму приїжджають волонтери з європейських країн, які допомагають підприємцям по господарству та обмінюються досвідом.

Так, у 2013 році на на ферму завітав волонтер із Швейцарії, який допоміг на потужностях підприємства налагодити виробництво елітних сирів. У перспективі можливе розширення штату, оскільки фермери хочуть збільшити продажі продукції і вийти на експортний ринок, а це означає, що обсяги ручної праці зростуть.

У найближчих планах фермерів — розробити привабливу упаковку для своєї продукції, налагодити експорт козиного мила до Європи і розширити ринок збуту в Україні. Наразі продукція реалізується через інтернет-магазини та магазини органічної і натуральної продукції в Києві та Одесі.

У планах — зелений туризм

Підприємці хочуть налагодити у селі Гайлаки зелений туризм. Ферма розташована у живописному місці на березі річки Молочна. Вже тривалий час Ганна та Олександр  практикують сімейні екскурсії на "Бабині кози". Тут туристи можуть продегустувати сири та придбати фермерську продукцію за оптовою ціною, замовити обід і навіть переночувати у облаштованій для відпочинку кімнаті. Вже розпочато будівництво затишної альтанки на 30-40 осіб.

Фото: Тетяна Довгань

Економіка

Щорічно ферма виробляє майже 80 тонн козиного молока, з якого роблять майже 8 тонн сирів різних видів. У 2014 році оборот ферми склав 1 млн грн., з яких 300 тис. грн. — затрати на виробництво. Завдяки замкненому циклу виробництва і за рахунок того, що все необхідне для утримання ферми виробляється на місці, ціна на продукцію вдвічі менша, ніж ціна європейських аналогів. Новим проектом сьогодні є виробництво мила з козиного масла та молока, аналогів якому немає у світі. Власники ферми планують запустити косметичну лінію на основі козиного масла. Вже зараз господарі ферми готові приймати туристів.

Екологія

Корми для кіз вирощуються без хімічних добрив та засобів захисту рослин, як добриво використовується природний перегній. Кіз годують лише натуральними кормами з поля. Тварини п’ють очищену воду. Усі кози ідентифіковані. Вся продукція виготовляється у власному переробному цеху з натуральних компонентів без довгих шляхів транспортування інгредієнтів. Хімічні речовини використовуються лише для миття та дезінфекції обладнання. Пастеризація молока відбувається за допомогою біопалива — встановлено сонячні колектори та твердопаливний котел на дровах.

Соціум

На місцевому рівні створено нові робочі місця. Фермери хочуть налагодити у селі Гайлаки зелений туризм: вже розпочато будівництво затишної альтанки на 30-40 осіб. Вже тривалий час підприємці проводять екскурсії на ферму для усіх охочих. Знайомлять з процесом виробництва, пропонують продегустувати власну продукцію та придбати її за оптовою ціною, замовити обід. Туристи можуть навіть переночувати у облаштованій для відпочинку кімнаті.